FAQ: hoe neem ik mijn kat het beste mee naar de kliniek?

Katten zijn erg aan hun huis gehecht en vinden het vervoer naar de kliniek over het algemeen niet leuk. Met een goede voorbereiding en het juiste mandje kun je het je kat wel een stuk aangenamer maken!

 

De reismand

Zorg voor een voldoende grote en stevige reismand die makkelijk aan de bovenkant open kan en leg een kleedje in de mand met de geur van thuis. Komt u naar de kliniek voor het opvangen van urine of een blaaspunctie? Leg dan geen kleedje in de mand!

 

Door een handdoek of kleedje over de mand te leggen voelt je kat zich veiliger tijdens de rit naar de klinek en in de wachtkamer. Bovendien voorkom je dat andere katten jouw kat 'aan kan niezen'. Heb je geen kleedje bij je? In de wachtkamer hebben we ze te leen.

 

Gebruik bij voorkeur geen mandje van riet! Veel katten houden zich hieraan vast en deze mandjes zijn moeilijk schoon te krijgen.

 

Hoe krijg ik mijn kat in de mand?

De meeste katten zullen zich verzetten als je ze met de kop door het deurtje probeert te krijgen. Dit kun je doen om je kat (zo stressvrij mogelijk) in het mandje te krijgen:

Zet de mand enkele dagen voor je bezoek aan de kliniek op een plek waar je kat veel komt. Katten zijn nieuwsgierig en zullen dit vreemde ding gaan verkennen. Iets lekkers in het mandje versnelt dit proces en zo kun je je kat ook mee in het mandje lokken. LET OP: doe dit niet als je kat nuchter moet zijn voor het bezoek aan de kliniek en zorg ervoor dat er geen voer meer in het mandje ligt!

 

Gaat je kat niet zelf in het mandje?

Een mand die van boven open kan (zonder die in elkaar moet puzzelen als de kat erin zit) is vaak de makkelijkste optie. Je kunt je kat dan makkelijk van bovenaf in het mandje zetten en de deksel sluiten.

Voor mandjes met een deurtje:

Zet het mandje op een verhoging Pak je kat met de kop naar je toe met 2 handen bij de flanken en stop hem met de billen eerst in het mandje. Of zet het mandje met het deurtje omhoog en pak je kat om de borstkas. Laat de kat met zijn billen in het mandje zakken.De meeste katten hebben pas in de gaten dat ze in het mandje gezet worden als ze er al bijna helemaal inzitten! Belangrijk: pak je kat bij voorkeur niet in het nekvel of ondersteun uw kat bij de billen als als dit echt niet anders kan,

 

In de auto:

Zet het mandje vast zodat deze niet door de auto schiet als je hard met remmen

Zet de mand nooit open en neem je kan niet los mee in de auto.

Zet eventueel rustige muziek op om de geluiden van de auto te overstemmen

 

Bij binnenkomst in de kliniek:

Zet je kat nooit op de grond, dit kan heel beangstigend zijn. In de kliniek hebben we diverse verhoogde plekken (bankje, tafeltjes, etalage) waar je het mandje op kan zetten. Zo voelt je kat zich een stuk prettiger!

 

Na thuiskomst:

Zet het mandje in een rustige omgeving en open de deur of klep. Laat je kat zelf uit het mandje komen

Heb je meerdere katten? Zorg dat de dat die in de kliniek is geweest eerst apart van de andere katten kan bijkomen en de geur van je huis weer kan aannemen. Katten reageren sterk op geur en herkennen hun huisgenootje soms even niet. Dit kan leiden tot vechtpartijen en kan de relatie tussen de katten ernstig onder druk zetten.

Stop om deze reden ook nooit 2 volwassen katten bij elkaar in een mand, al vinden ze elkaar normaal gesproken nog zo lief. Door de spanning van het vervoer kunnen de grootste vrienden plotseling de grootste ruzie krijgen.