Is mijn kat te dik?

Meer dan de helft van alle katten in Nederland heeft overgewicht!

Daarom wegen we uw kat bij elk bezoek aan de Kattenkliniek en bespreken dit met u.

U kunt ook zelf kijken of uw kat misschien te dik is, er zijn verschillende symptomen die erop wijzen dat uw kat te dik is:
  • u kunt de ribben van de kat niet meer voelen
  • de taille die er eerst was, is verdwenen
  • uw kat loopt moeilijk
  • uw kat is lui
  • uw kat is kortademig
  • uw kat heeft een slecht humeur
  • uw kat slaapt heel veel

 

Hoe komt mijn kat aan overgewicht?

Uw kat wordt dik als hij of zij meer eet dan hij of zij verbruikt. Dit gaat vaak heel geleidelijk. Veel eigenaren hebben altijd brokjes voor de kat klaar staan. Veel katten eten hierdoor elke dag net iets meer dan ze nodig hebben en dit zorgt langzaam maar zeker voor overgewicht.

Katten die binnen leven hebben meer kans op overgewicht dan katten die naar buiten kunnen. Bij buitenkatten speelt het seizoen ook een rol: in de winter zijn veel katten minder vaak buiten en hebben dus ook minder voer nodig. Berucht zijn ook de tussendoortjes: wist u dat een blokje kaas voor een kat evenveel is als een hele maaltijd?

Katten die gesteriliseerd of gecastreerd zijn hebben ook meer risico op overgewicht doordat hun stofwisseling op een lager pitje komt te staan. Na de operatie heeft uw kat daarom gemiddeld 20% minder voer nodig! U kunt ook kiezen voor een voeding voor de gesteriliseerde kat zoals Hills young adult, dit voer heeft minder calorieën maar bevat wel alle voedingsstoffen die uw kat nodig heeft. U krijgt een zakje van dit voer mee om uit te proberen als uw kat bij ons geopereerd is.

 

Wat zijn de risico’s van overgewicht?

Te zware katten worden minder oud. Net als bij mensen krijgen te dikke katten last van hart en bloedvaten en hun gewrichten door hun overgewicht. Katten zijn daarnaast ook erg gevoelig voor suikerziekte. En katten met overgewicht hebben vaker last van blaasontsteking. Hierdoor kunnen ze blaasstenen ontwikkelen of onzindelijk worden. Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen!

 

Wat kan ik doen?

Als uw kat eenmaal te dik is komen ze in een soort spaarstand (steady state) waardoor ze met heel weinig voer toe kunnen maar evengoed niet afvallen. We horen dan ook vaak eigenaren zeggen: maar mijn kat eet al bijna niets! Dit klopt dus vaak wel: een kat in deze steady state eet heel weinig! Daarom is alleen een beetje minder voer in deze situatie geen oplossing meer.

Wat wel helpt:

  • Weeg het voer van uw kat af. De hoeveelheid die uw kat mag eten verschilt per type voeding: op de zak staat een indicatie van hoeveel uw kat nodig heeft. Als er een range genoemd wordt neem dan altijd de ondergrens, de adviezen zijn vaak aan de ruime kant. Verdeel deze daghoeveelheid over 2-3x daags. Als u meerdere katten in huis heeft kunt uw kat laten wennen aan het eten van porties. Ook handig als een van de katten ooit een speciale voeding nodig mocht hebben.
  • Meer bewegen: laat uw kat meer bewegen maar overdrijf het, zeker in het begin, niet.  Laserlampjes, hengels en balletjes werken goed. Maar ook voeren op zolder helpt soms al: uw kat moet verplicht 2-4x daags de trap op! U kunt ook brokjes door de kamer rollen waar uw kat achteraan moet.
  • Voerspeeltjes zorgen ervoor dat uw kat langer doet met een maaltijd. Hierdoor zijn ze meer verzadigd en zullen minder om voer gaan zeuren. Er zijn voerspelletjes, voerballetjes, voertuimelaars en speciale voerbakjes te krijgen. Op de praktijk hebben we hiervan ook een klein assortiment. Klik hier voor een filmpje waarbij een kat de Karlie Catch demonstreert: een voerbak waarbij met de pootjes de brokjes uit de bak gehengeld moet worden.
  • Voerspeeltjes helpen ook goed om overgewicht en probleemgedrag (verveling) te voorkomen: katten zijn blij als ze kunnen werken voor hun voer. In het wild is maar 1 op de 12 jachtpogingen succesvol, geen wonder dat katten zich suf vervelen nadat ze hun portie voer achter elkaar hebben opgegeten! Katten met ernstig overgewicht moeten overigens soms eerst wat afvallen voor ze (kunnen) gaan spelen.
  • Geef geen calorierijke tussendoortjes! Geeft u uw kat wel graag een snoepje: we hebben caloriearme snoepjes te koop, speciaal voor te dikke katten.
  • Dieetvoeding: kies voor een caloriearme voeding met veel vezels die ervoor zorgt dat uw kat een verzadigd gevoel heeft. Hills heeft een voeding die ook wat doet aan de spaarstand: het Metabolic voer zorgt ervoor dat de stofwisseling van uw kat weer wordt gestimuleerd waardoor afvallen makkelijker wordt.

Bij afvallen geldt: Niet te snel! 1% per week van het gewicht af is voldoende.


Ik wil ook dat mijn kat een gezond gewicht heeft! 

Wij kunnen u helpen om uw kat af te laten vallen.  Kiest u hiervoor het Metabolic voer van Hills dan krijgt u bij de start een tasje met een laserlampje, een grafiek waarbij we het gewicht op bijhouden en een boekje met tips. Het kan natuurlijk ook met het eigen voer. We bepalen samen met u het streefgewicht en plannen regelmatig een gratis controle afspraken waarbij we uw kat wegen. Is uw kat snel gestrest? Thuis wegen en overleg via mail of telefoon kan natuurlijk ook. Samen krijgen we uw kat weer gezond! Maak snel een afspraak door ons afsprakenformulier in te vullen.